Moldova : oameni, locuri, bucătărie şi vin

Autor chat
Editura Cartier chat
Loc publicare Chișinău
An 2018
Subiect reţete culinare (Republica Moldova) chat
tradiții populare din Basarabia chat
ISBN 9789975799478
9789975863025
Note Bibliografie p. 365

III 36327

Braşoveanu, Angela
    Moldova : oameni, locuri, bucătărie şi vin / Angela Braşoveanu, Roman Rybaleov.- Ed. a 2-a.- Chișinău : Cartier , 2018 (Chişinău : Bons Offices) .
    397 p. : il. color.- (C(art)ier).    
    Bibliografie p. 365
    Calda, sentimentala, dar nemiloasa cu sine, bogata, dar fara sa-si valorifice propriile bogatii, pierduta mereu intre termenii cotropit si eliberat, nostalgica, dar lipsita de memorie, conservatoare, dar gata oricand sa imbratiseze ce e venit de aiurea ca fiind superior, mandra de propria istorie, dar adesea fara sa-si cunoasca numele propriilor strabunici, Moldova a ajuns sa aiba o identitate atat de multiplo-multiplicata, incat pare ca nu o mai are deloc. Traieste in acelasi timp si in secolul XXI, si in Evul Mediu, se rupe, fara sa se hotarasca vreodata, intre Est si Vest, sarbatoreste doua Craciunuri, deschide sampania de revelion la diferite ore, pune pe acelasi piedestal de mancare traditionala „de la mamuca” si sarmalele, si salata „olivie”. Si daca acceptam, intr-un sfarsit, ca astia suntem, chiar daca nu ne place cum suntem, hai macar sa incercam sa ne cunoastem, sa intelegem ce culoare si ce hram poarta acest „cum”. Acesta e simplul mesaj al cartii pe care binevoiti sa o tineti in maini. E o oglinda sentimentala in care speram sa va placa sa priviti. Veti gasi aici locuri demne de vazut, de simtit si de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi bagati in seama, dar si bucatari scoliti cu mult respect pentru tot ce e adevarat. Veti gasi cherdele, larzanci, oi coapte in propria piele, alivenci, placinte cu frunze de sfecla, covrigei opariti, jamboane, scordolele, iahnii, vanat, chiselite, cutcut, borsuri seci cu hatmatuchi si drehlita, placinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnisuri, kiur, cozonaci si babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, bragi, ciresate, tuici transpirate, de la caz la caz. Arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de tarani, dar si din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte tari. De gatit primavara, de gatit vara ori iarna, de post si de caslegi. De adus aminte, de pomenit bunicii si de visat. Modeste, dar si luxuriante mancaruri moldovenesti, dar si ucrainesti, si bulgaresti, si evreiesti, si tiganesti, si gagauze, c-ar fi pacat sa ne prefacem ca nu ne fierbem de secole in unul si acelasi ceaun. (Angela Brasoveanu).
    ISBN 9789975799478 ISBN 9789975863025

    I Rybaleov, Roman

    1. reţete culinare (Republica Moldova)
    2. tradiții populare din Basarabia

641.568(478)
398(478)
082.1C(art)ier


299 __ $aMoldova : oameni, locuri, bucătărie şi vin
975 __ $a641.568 $a(478) $a398 $a082.1 $a(art)
200 __ $aMoldova $eoameni, locuri, bucătărie şi vin $fAngela Braşoveanu, Roman Rybaleov $bCarte tipărită
955 __ $a1
700 __ $aBraşoveanu, Angela
701 __ $aRybaleov, Roman
010 __ $a9789975799478
010 __ $a9789975863025
035 __ $aIII 36327
675 __ $a641.568(478)
675 __ $a398(478)
675 __ $a082.1C(art)ier
686 __ $a62/64
686 __ $aLS
608 __ $amonografie
606 __ $areţete culinare (Republica Moldova)
606 __ $atradiții populare din Basarabia
101 __ $arum
205 __ $aEd. a 2-a
210 __ $aChișinău $cCartier $d2018 $eChişinău $gBons Offices
215 __ $a397 p. $cil. color
225 __ $aC(art)ier
300 __ $aBibliografie p. 365
330 __ $aCalda, sentimentala, dar nemiloasa cu sine, bogata, dar fara sa-si valorifice propriile bogatii, pierduta mereu intre termenii cotropit si eliberat, nostalgica, dar lipsita de memorie, conservatoare, dar gata oricand sa imbratiseze ce e venit de aiurea ca fiind superior, mandra de propria istorie, dar adesea fara sa-si cunoasca numele propriilor strabunici, Moldova a ajuns sa aiba o identitate atat de multiplo-multiplicata, incat pare ca nu o mai are deloc. Traieste in acelasi timp si in secolul XXI, si in Evul Mediu, se rupe, fara sa se hotarasca vreodata, intre Est si Vest, sarbatoreste doua Craciunuri, deschide sampania de revelion la diferite ore, pune pe acelasi piedestal de mancare traditionala „de la mamuca” si sarmalele, si salata „olivie”. Si daca acceptam, intr-un sfarsit, ca astia suntem, chiar daca nu ne place cum suntem, hai macar sa incercam sa ne cunoastem, sa intelegem ce culoare si ce hram poarta acest „cum”. Acesta e simplul mesaj al cartii pe care binevoiti sa o tineti in maini. E o oglinda sentimentala in care speram sa va placa sa priviti. Veti gasi aici locuri demne de vazut, de simtit si de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi bagati in seama, dar si bucatari scoliti cu mult respect pentru tot ce e adevarat. Veti gasi cherdele, larzanci, oi coapte in propria piele, alivenci, placinte cu frunze de sfecla, covrigei opariti, jamboane, scordolele, iahnii, vanat, chiselite, cutcut, borsuri seci cu hatmatuchi si drehlita, placinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnisuri, kiur, cozonaci si babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, bragi, ciresate, tuici transpirate, de la caz la caz. Arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de tarani, dar si din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte tari. De gatit primavara, de gatit vara ori iarna, de post si de caslegi. De adus aminte, de pomenit bunicii si de visat. Modeste, dar si luxuriante mancaruri moldovenesti, dar si ucrainesti, si bulgaresti, si evreiesti, si tiganesti, si gagauze, c-ar fi pacat sa ne prefacem ca nu ne fierbem de secole in unul si acelasi ceaun. (Angela Brasoveanu)
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 1006086 / 1006086 D Împrumut la sala de lectură Da III 36327
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
D Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 1

Lăsați un comentariu