GERONTOSTOMATOLOGIE

Editura Editura Universităţii "Lucian Blaga" chat
Loc publicare Sibiu
An 2010
Subiect stomatologie chat
medicină dentară chat
geriatrie chat
persoane în vârstă (îngrijiri medicale) chat
ISBN 9786061200917
Note Bibliografie p. 329-334

IV 6036

    GERONTOSTOMATOLOGIE / Vasile Nicolae, Maria Ursache, Monica Scrieciu, ....- Sibiu : Editura Universităţii "Lucian Blaga" , 2010.
    334 p. : fig., tab..    
    Bibliografie p. 329-334
    Considerate vârste fragile, de involuţie, etapele de vârstă de după 60/65 de ani, au generat conceptele despre bătrâneţe cu o largă răspândire interpretativă, având bază de pornire fie veşnicia fatalismului, idealismul pragmatic fie materialismul. Această etapă de viaţă trebuie privită ca o perioadă a unui neîntrerupt urcuş pe scara vârstelor, bătrâneţea fiind în acest context, o creştere a unei puternice spiritualizări, a unei obiectivizări epuizante şi a unui real câştig pe plan cognitiv. Începând cu Hipocrat, Platon, Aristotel, apar concepţii cu o pronunţată optică naturalistă şi filozofică asupra procesului de îmbătrânire. Evoluţia acestor concepţii şi a cunoştinţelor despre procesele de îmbătrânire suferă modificări substanţiale în perioada renaşterii, pe fondul unei cunoaşteri a ciclurilor obligatorii ale existenţei umane, imprimând o tentă optimistă cu recomandări şi remedii. Francisc Bacon a propus un program ştiinţific de investigaţii epidemiologice privind longevitatea persoanelor ce locuiesc în diferite zone. Primele concepţii integraliste asupra proceselor evolutive se dezvoltă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, etichetată ca epoca omului bătrân, ca rezultat al cunoaşterii sistematice, interdisciplinare, delimitându-se o nouă disciplină – Geriatria. Cursurile lui Charcot despre medicină vârstei a III-a au avut succes în lumea medicală. Cuvântul geriatrie a fost introdus de un emigrant vienez în Statele Unite, Ignatz L. Nascher (1909). Ana Aslan consideră că profilaxia este metoda esenţială pentru a evita sau încetini fenomenele morbide ale vârstei a III-a. Tot ea pune bazele primului Institut de Geriatrie din România în 1952 şi chiar din Europa, creând cadrul instituţionalizat de studiu şi asistenţă specializată geriatrică. În acest fel, şcoala românească de gerontologie, prin studiile şi rezultatele recunoscute, a reuşit o concepţie optimistă, atât de necesară abordării problemelor complexe, a procesului de îmbătrânire şi a reuşit, totodată, să se apropie de dorinţa tuturor de a da viaţă anilor şi ani vieţii. Aparatul dento-maxilar, ca sistem integrat, compus dintr-o mare varietate de structuri tisulare, prezintă o patologie intra şi extratisulară, care la vârstnici, deşi nu este specifică, are o incidenţă crescută, cu forme clinice caracteristice, determinate de scăderea proceselor defensive şi epuizare a mecanismelor compensatorii. Studiul disciplinelor ce tratează problematica complexă a îmbătrânirii şi patologiei sistemului stomatognat la vârsta a III-a contribuie la educarea tinerei generaţii în spiritul respectului şi datoriei morale de protecţie a acestui segment populaţional şi în căutarea direcţiilor de acţiune pentru ameliorarea sau eliminarea unor efecte negative ale îmbătrânirii asupra calităţii vieţii. Autorii.
    ISBN 9786061200917

    I Nicolae, Vasile
    II Ursache, Maria
    III Scrieciu, Monica

    1. stomatologie
    2. medicină dentară
    3. geriatrie
    4. persoane în vârstă (îngrijiri medicale)

616.31-053.88
616.31-053.9


299 __ $aGERONTOSTOMATOLOGIE
955 __ $a1
200 __ $aGERONTOSTOMATOLOGIE $fVasile Nicolae, Maria Ursache, Monica Scrieciu, ... $bCarte tipărită
701 __ $aNicolae, Vasile
701 __ $aUrsache, Maria
702 __ $aScrieciu, Monica
010 __ $a9786061200917
035 __ $aIV 6036
675 __ $a616.31-053.88
675 __ $a616.31-053.9
686 __ $a61
608 __ $amonografie
606 __ $astomatologie
606 __ $amedicină dentară
606 __ $ageriatrie
606 __ $apersoane în vârstă (îngrijiri medicale)
101 __ $arum
210 __ $aSibiu $cEditura Universităţii "Lucian Blaga" $d2010
215 __ $a334 p. $cfig., tab.
830 __ $a616.3/ G34
300 __ $aBibliografie p. 329-334
330 __ $aConsiderate vârste fragile, de involuţie, etapele de vârstă de după 60/65 de ani, au generat conceptele despre bătrâneţe cu o largă răspândire interpretativă, având bază de pornire fie veşnicia fatalismului, idealismul pragmatic fie materialismul. Această etapă de viaţă trebuie privită ca o perioadă a unui neîntrerupt urcuş pe scara vârstelor, bătrâneţea fiind în acest context, o creştere a unei puternice spiritualizări, a unei obiectivizări epuizante şi a unui real câştig pe plan cognitiv. Începând cu Hipocrat, Platon, Aristotel, apar concepţii cu o pronunţată optică naturalistă şi filozofică asupra procesului de îmbătrânire. Evoluţia acestor concepţii şi a cunoştinţelor despre procesele de îmbătrânire suferă modificări substanţiale în perioada renaşterii, pe fondul unei cunoaşteri a ciclurilor obligatorii ale existenţei umane, imprimând o tentă optimistă cu recomandări şi remedii. Francisc Bacon a propus un program ştiinţific de investigaţii epidemiologice privind longevitatea persoanelor ce locuiesc în diferite zone. Primele concepţii integraliste asupra proceselor evolutive se dezvoltă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, etichetată ca epoca omului bătrân, ca rezultat al cunoaşterii sistematice, interdisciplinare, delimitându-se o nouă disciplină – Geriatria. Cursurile lui Charcot despre medicină vârstei a III-a au avut succes în lumea medicală. Cuvântul geriatrie a fost introdus de un emigrant vienez în Statele Unite, Ignatz L. Nascher (1909). Ana Aslan consideră că profilaxia este metoda esenţială pentru a evita sau încetini fenomenele morbide ale vârstei a III-a. Tot ea pune bazele primului Institut de Geriatrie din România în 1952 şi chiar din Europa, creând cadrul instituţionalizat de studiu şi asistenţă specializată geriatrică. În acest fel, şcoala românească de gerontologie, prin studiile şi rezultatele recunoscute, a reuşit o concepţie optimistă, atât de necesară abordării problemelor complexe, a procesului de îmbătrânire şi a reuşit, totodată, să se apropie de dorinţa tuturor de a da viaţă anilor şi ani vieţii. Aparatul dento-maxilar, ca sistem integrat, compus dintr-o mare varietate de structuri tisulare, prezintă o patologie intra şi extratisulară, care la vârstnici, deşi nu este specifică, are o incidenţă crescută, cu forme clinice caracteristice, determinate de scăderea proceselor defensive şi epuizare a mecanismelor compensatorii. Studiul disciplinelor ce tratează problematica complexă a îmbătrânirii şi patologiei sistemului stomatognat la vârsta a III-a contribuie la educarea tinerei generaţii în spiritul respectului şi datoriei morale de protecţie a acestui segment populaţional şi în căutarea direcţiilor de acţiune pentru ameliorarea sau eliminarea unor efecte negative ale îmbătrânirii asupra calităţii vieţii. Autorii
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 1037200 / 1037200 D Împrumut la sala de lectură Da IV 6036
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
D Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 1

Lăsați un comentariu