Dogma fantomei din mașină și metafora minții-computer : o perspectivă controversată în lumina noilor tehnologii

Autor chat
Editura Editura Universităţii "Al.I. Cuza" chat
Loc publicare Iași
An 2024
Subiect filosofie (studii) chat
minte-computer chat
filosofia minţii chat
metafizica cuantică chat
inteligenţă artificială chat
ISBN 9786067148619
Note Bibliografie p. 267-275

III 39115

Popovici, Florin George
    Dogma fantomei din mașină și metafora minții-computer : o perspectivă controversată în lumina noilor tehnologii / Florin George Popovici.- Iași : Editura Universităţii "Al.I. Cuza" , 2024 (Iași : Imprimeria Universităţii "Al.I. Cuza ") .
    284 p. : fig., tab..- (Sophia).    
    Bibliografie p. 267-275
    Având ca punct de plecare stabilirea unui raport de conjuncție între două expresii ce aparțin universului de discurs filosofic, „dogma fantomei din mașină” și „metafora minții-computer”, volumul analizează și resemnifică implicațiile paradigmei computaționale, argumentând ideea că o astfel de descriere a mintalului riscă, pe de-o parte, să reinstituie maniera dualistă de înțelegere a naturii umane (neo-dualism tehnologic), pe de altă parte, să genereze condițiile de posibilitate ale unui mod de exprimare metaforic. Teza asumată de autor este aceea că demersurile teoretico-empirice care aparțin tehnologiei informației și comunicării pot fi înțelese ca premisa unei raportări dualist-metaforice la arhitectura mintală și, implicit, natura umană. Atât știința, cât și tehnologia sunt vulnerabile la o astfel de manieră comprehensivă de a-l înțelege pe om. Totodată, lucrarea stabilește puncte de convergență între filosofia tehnologiei, hermeneutica textului literar și analiza critică a unor domenii culturale de actualitate precum arta cibernetică, filmul și cinematografia, revendicând astfel virtuțile unui efort pluri- și transdisciplinar. Cartea se adresează cititorilor din mediul academic, profesori, cercetători și studenți interesați de domeniul filosofiei tehnologiei și, în egală măsură, celor care, deși lipsiți de legitimitatea unui statut academic, manifestă interes și preocupare pentru înțelegerea consecințelor și/sau a impactului pe care îl au știința și tehnologia asupra naturii umane. Nu în ultimul rând, volumul poate reprezenta o invitație la lectură adresată celor care admit existența unor modalități artistice care, deși sunt mai puțin creditate în perimetrul investigației filosofice, precum filmul și literatura, pot totuși constitui o resursă valoroasă pentru exerciții de analiză critică și cercetare filosofică..
    ISBN 9786067148619

    1. filosofie (studii)
    2. minte-computer
    3. filosofia minţii
    4. metafizica cuantică
    5. inteligenţă artificială

1:165
004.81:159.95
004.8
082.1Sophia


035 __ $aIII 39115
299 __ $aDogma fantomei din mașină și metafora minții-computer : o perspectivă controversată în lumina noilor tehnologii
955 __ $a1
200 __ $aDogma fantomei din mașină și metafora minții-computer $bCarte tipărită $fFlorin George Popovici $eo perspectivă controversată în lumina noilor tehnologii
700 _0 $aPopovici, Florin George
010 __ $a9786067148619
675 __ $a1:165
675 __ $a004.81:159.95
675 __ $a004.8
675 __ $a082.1Sophia
686 __ $a1
608 __ $amonografie
606 __ $afilosofie (studii)
606 __ $aminte-computer
606 __ $afilosofia minţii
606 __ $ametafizica cuantică
606 __ $ainteligenţă artificială
101 __ $arum
210 __ $d2024 $eIași $cEditura Universităţii "Al.I. Cuza" $aIași $gImprimeria Universităţii "Al.I. Cuza "
215 __ $a284 p. $cfig., tab.
225 __ $aSophia
830 __ $a1/ P 83
300 __ $aBibliografie p. 267-275
330 __ $aAvând ca punct de plecare stabilirea unui raport de conjuncție între două expresii ce aparțin universului de discurs filosofic, „dogma fantomei din mașină” și „metafora minții-computer”, volumul analizează și resemnifică implicațiile paradigmei computaționale, argumentând ideea că o astfel de descriere a mintalului riscă, pe de-o parte, să reinstituie maniera dualistă de înțelegere a naturii umane (neo-dualism tehnologic), pe de altă parte, să genereze condițiile de posibilitate ale unui mod de exprimare metaforic. Teza asumată de autor este aceea că demersurile teoretico-empirice care aparțin tehnologiei informației și comunicării pot fi înțelese ca premisa unei raportări dualist-metaforice la arhitectura mintală și, implicit, natura umană. Atât știința, cât și tehnologia sunt vulnerabile la o astfel de manieră comprehensivă de a-l înțelege pe om. Totodată, lucrarea stabilește puncte de convergență între filosofia tehnologiei, hermeneutica textului literar și analiza critică a unor domenii culturale de actualitate precum arta cibernetică, filmul și cinematografia, revendicând astfel virtuțile unui efort pluri- și transdisciplinar. Cartea se adresează cititorilor din mediul academic, profesori, cercetători și studenți interesați de domeniul filosofiei tehnologiei și, în egală măsură, celor care, deși lipsiți de legitimitatea unui statut academic, manifestă interes și preocupare pentru înțelegerea consecințelor și/sau a impactului pe care îl au știința și tehnologia asupra naturii umane. Nu în ultimul rând, volumul poate reprezenta o invitație la lectură adresată celor care admit existența unor modalități artistice care, deși sunt mai puțin creditate în perimetrul investigației filosofice, precum filmul și literatura, pot totuși constitui o resursă valoroasă pentru exerciții de analiză critică și cercetare filosofică.
Nu sunt exemplare disponibile pentru rezervare

Lăsați un comentariu