Despre Rugăciune : Tratat și îndrumar despre ce este și cum să practicăm rugăciunea

Autor chat
Editura Herald chat
Loc publicare București
An 2022
Subiect rugăciune chat
patristică chat
ISBN 9789731119670
Note Bibliografie p.159

II 99658

Origene
    Despre Rugăciune : Tratat și îndrumar despre ce este și cum să practicăm rugăciunea / Origen ; traducere: Mihai Valentin Vladimirescu ; cuvânt înainte și note: Radu Duma.- Ed. a 2-a.- București : Herald , 2022.
    159 p..- (Spiritualitate creștină).    
    Bibliografie p.159
    Acest tratat scris de Origen pe vremea cand se afla la Cezareea, in Palestina, figureaza intr-un manuscris din sec. al XIV-lea, provenit de la Worms si aflat actualmente in biblioteca Trinity College din Cambridge. Se presupune ca a fost redactat intre 233-234, dar e dificil de datat avand in vedere ca singurele indicii sunt cele pe care Origen insusi le furnizeaza in tratat. Astfel, el face referire la comentariul sau asupra Genezei. Ca multe lucrari ale sale, si aceasta s-a nascut ca un raspuns la diferite intrebari ridicate de discipolii sai. De data aceasta este vorba de prietenul sau, Ambrozie, si de sora acestuia, Tatiana, care ii scrisesera pentru a-i cere lamuriri cu privire la rugaciune. Unii crestini din epoca respectiva aveau mari indoieli cu privire la eficacitatea rugaciunii, avand in vedere - sustineau ei - ca Dumnezeu a pecetluit soarta lumii si a omului inca de la creatie, si ca destinul cosmosului sta sub semnul imuabilului. Intentia lui Origen de a dezavua o asemenea atitudine capata din ce in ce mai multa consistenta, argumentele in favoarea utilitatii si necesitatii rugaciunii se multiplica si presupun luarea in consideratie a aspectelor mai ample pe care le implica actul rugaciunii. In cele din urma, Origen ajunge sa alcatuiasca un adevarat tratat asupra acestui subiect. Astfel, in cele doua parti ale lucrarii se analizeaza probleme generale legate de rugaciune, aratandu-se ce este rugaciunea, in ce consta ea, care este starea potrivita - fizica si morala - a celui care se roaga, cui trebuie ea adresata etc. Apoi este comentata Rugaciunea domneasca, dupa care diversele completari legate de subiectul in cauza (conditiile unei bune rugaciuni, starea sufleteasca etc.) vor fi adunate intr-un apendice. In concluzia la tratat, Origen isi exprima increderea ca Ambrozie si Tatiana vor fi satisfacuti in efortul lor, si vor ruga pe Dumnezeu sa le acorde harul de a intelege mai bine insemnatatea rugaciunii..
    ISBN 9789731119670

    I Vladimirescu, Mihai Valentin(trad.)
    II Duma, Radu(pref.)

    1. rugăciune
    2. patristică

248.143:276
276
082.1Spiritualitate creștină


035 __ $aII 99658
299 __ $aDespre Rugăciune : Tratat și îndrumar despre ce este și cum să practicăm rugăciunea
955 __ $a1
200 __ $aDespre Rugăciune $eTratat și îndrumar despre ce este și cum să practicăm rugăciunea $fOrigen $gtraducere: Mihai Valentin Vladimirescu $gcuvânt înainte și note: Radu Duma $bCarte tipărită
700 __ $aOrigene
702 __ $aVladimirescu, Mihai Valentin $4trad.
702 __ $aDuma, Radu $4pref.
010 __ $a9789731119670
675 __ $a248.143:276
675 __ $a276
675 __ $a082.1Spiritualitate creștină
686 __ $a2
608 __ $amonografie
606 __ $arugăciune
606 __ $apatristică
101 __ $arum
205 __ $aEd. a 2-a
210 __ $aBucurești $cHerald $d2022
215 __ $a159 p.
300 __ $aBibliografie p.159
225 __ $aSpiritualitate creștină
330 __ $aAcest tratat scris de Origen pe vremea cand se afla la Cezareea, in Palestina, figureaza intr-un manuscris din sec. al XIV-lea, provenit de la Worms si aflat actualmente in biblioteca Trinity College din Cambridge. Se presupune ca a fost redactat intre 233-234, dar e dificil de datat avand in vedere ca singurele indicii sunt cele pe care Origen insusi le furnizeaza in tratat. Astfel, el face referire la comentariul sau asupra Genezei. Ca multe lucrari ale sale, si aceasta s-a nascut ca un raspuns la diferite intrebari ridicate de discipolii sai. De data aceasta este vorba de prietenul sau, Ambrozie, si de sora acestuia, Tatiana, care ii scrisesera pentru a-i cere lamuriri cu privire la rugaciune. Unii crestini din epoca respectiva aveau mari indoieli cu privire la eficacitatea rugaciunii, avand in vedere - sustineau ei - ca Dumnezeu a pecetluit soarta lumii si a omului inca de la creatie, si ca destinul cosmosului sta sub semnul imuabilului. Intentia lui Origen de a dezavua o asemenea atitudine capata din ce in ce mai multa consistenta, argumentele in favoarea utilitatii si necesitatii rugaciunii se multiplica si presupun luarea in consideratie a aspectelor mai ample pe care le implica actul rugaciunii. In cele din urma, Origen ajunge sa alcatuiasca un adevarat tratat asupra acestui subiect. Astfel, in cele doua parti ale lucrarii se analizeaza probleme generale legate de rugaciune, aratandu-se ce este rugaciunea, in ce consta ea, care este starea potrivita - fizica si morala - a celui care se roaga, cui trebuie ea adresata etc. Apoi este comentata Rugaciunea domneasca, dupa care diversele completari legate de subiectul in cauza (conditiile unei bune rugaciuni, starea sufleteasca etc.) vor fi adunate intr-un apendice. In concluzia la tratat, Origen isi exprima increderea ca Ambrozie si Tatiana vor fi satisfacuti in efortul lor, si vor ruga pe Dumnezeu sa le acorde harul de a intelege mai bine insemnatatea rugaciunii.
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 1073008 / 1073008 D Împrumut la sala de lectură Da II 99658
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
D Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 1

Lăsați un comentariu