Bazele morfofiziologice ale producției de carne

Autor chat
Editura Editura Ion Ionescu de la Brad chat
Loc publicare Iași
An 2015
Subiect produse din carne (pentru alimentaţie) chat
ISBN 9789731470832
Note Bibliografie p. 264-271

III 34010

Boişteanu, Paul Corneliu
    Bazele morfofiziologice ale producției de carne / Paul Corneliu Boișteanu, Iolanda Mărgărint, Roxana Lazăr.- Iași : Editura Ion Ionescu de la Brad , 2015.
    272 p. : fig., tab..    
    Bibliografie p. 264-271
    Lucrarea de faţă se adresează tuturor celor interesaţi de aprofundarea mecanismelor care condiţionează realizarea producţiei de carne - specialişti din domeniul zootehnie, medicină veterinară, biologie, industrie alimentară cât şi studenţi din facultăţile de profil. Deoarece cantitatea de informaţie ştiinţifică în acest domeniu a sporit foarte mult în ultimul timp şi mai ales în ultimul deceniu, considerăm că este necesară actualizarea şi sintetizarea permanentă a acestor cunoştinţe. Bazată pe o abordare aprofundată şi interdisciplinară a domeniului, lucrarea este utilă tuturor celor preocupaţi de realizarea producţiei de carne. Inceputul lucrării se bazează pe date bibliografice actuale şi prezintă morfostructura componentelor constitutive ale cărnii (muşchiul striat scheletic, ţesutul adipos, ţesutul osos şi ţesutul conjunctiv). In continuare, autorii descriu dezvoltarea ontogenelică a componentelor cărnii începând cu ciclul celular, miogeneza, adipogeneza şi osteogeneza. Se pune accentul pe factorii care influenţează creşterea şi dezvoltarea muşchiului striat scheletic, a ţesutului adipos şi osos. Caracteristicile funcţionale şi metabolice ale muşchiului striat scheletic sunt descrise într-un capitol special, fiind detaliate particularităţile şi interacţiunile metabolice. Este prezentată tipologia fibrelor musculare, specializarea fiziologică şi reglarea acesteia. Sunt prezentate deasemenea etapele transformării muşchiului somatic postsacrificare, în urma cărora are loc conversia acestuia în carne. Sunt detaliate modificările metabolismului muscular şi a proprietăţilor mecanice din faza de rigiditate şi de maturare a cărnii. Urmează analiza conceptului de calitate a cărnii, a calităţilor senzoriale şi nutriţionale ale cărnii. Sunt prezentate şi principalele defecte ale calităţii cărnii cu importanţă deosebită pentru consumator. In ultima parte a lucrării sunt expuse conceptele de homeostazie -alostazie - adaptare, conceptul de bunăstare a animalelor şi importanţa stresului asupra creşterii şi dezvoltării animalelor. Autorii,.
    ISBN 9789731470832

    I Mărgărint, Iolanda
    II Lazăr, Roxana

    1. produse din carne (pentru alimentaţie)

637.5

010 __ $a9789731470832
035 __ $aIII 34010
101 0_ $arum
200 0_ $aBazele morfofiziologice ale producției de carne $bCarte tipărită $fPaul Corneliu Boișteanu, Iolanda Mărgărint, Roxana Lazăr
210 ## $aIași $cEditura Ion Ionescu de la Brad $d2015
215 __ $a272 p. $cfig., tab.
299 __ $aBazele morfofiziologice ale producției de carne
300 __ $aBibliografie p. 264-271
330 __ $aLucrarea de faţă se adresează tuturor celor interesaţi de aprofundarea mecanismelor care condiţionează realizarea producţiei de carne - specialişti din domeniul zootehnie, medicină veterinară, biologie, industrie alimentară cât şi studenţi din facultăţile de profil. Deoarece cantitatea de informaţie ştiinţifică în acest domeniu a sporit foarte mult în ultimul timp şi mai ales în ultimul deceniu, considerăm că este necesară actualizarea şi sintetizarea permanentă a acestor cunoştinţe. Bazată pe o abordare aprofundată şi interdisciplinară a domeniului, lucrarea este utilă tuturor celor preocupaţi de realizarea producţiei de carne. Inceputul lucrării se bazează pe date bibliografice actuale şi prezintă morfostructura componentelor constitutive ale cărnii (muşchiul striat scheletic, ţesutul adipos, ţesutul osos şi ţesutul conjunctiv). In continuare, autorii descriu dezvoltarea ontogenelică a componentelor cărnii începând cu ciclul celular, miogeneza, adipogeneza şi osteogeneza. Se pune accentul pe factorii care influenţează creşterea şi dezvoltarea muşchiului striat scheletic, a ţesutului adipos şi osos. Caracteristicile funcţionale şi metabolice ale muşchiului striat scheletic sunt descrise într-un capitol special, fiind detaliate particularităţile şi interacţiunile metabolice. Este prezentată tipologia fibrelor musculare, specializarea fiziologică şi reglarea acesteia. Sunt prezentate deasemenea etapele transformării muşchiului somatic postsacrificare, în urma cărora are loc conversia acestuia în carne. Sunt detaliate modificările metabolismului muscular şi a proprietăţilor mecanice din faza de rigiditate şi de maturare a cărnii. Urmează analiza conceptului de calitate a cărnii, a calităţilor senzoriale şi nutriţionale ale cărnii. Sunt prezentate şi principalele defecte ale calităţii cărnii cu importanţă deosebită pentru consumator. In ultima parte a lucrării sunt expuse conceptele de homeostazie -alostazie - adaptare, conceptul de bunăstare a animalelor şi importanţa stresului asupra creşterii şi dezvoltării animalelor. Autorii,
606 __ $aproduse din carne (pentru alimentaţie)
608 __ $amonografie
675 __ $a637.5
686 __ $a62/64
700 _0 $aBoişteanu, Paul Corneliu
701 _0 $aMărgărint, Iolanda
701 _0 $aLazăr, Roxana
975 00 $a637.5
Nu sunt exemplare disponibile pentru rezervare

Lăsați un comentariu