Autor | Boişteanu, Paul Corneliu chat |
Editura | Editura Ion Ionescu de la Brad chat |
Loc publicare | Iași |
An | 2015 |
Subiect | produse din carne (pentru alimentaţie) chat |
ISBN | 9789731470832 |
Note | Bibliografie p. 264-271 |
ISBN | |
Număr ISBN | 9789731470832 |
Alt sistem de control al numerelor | |
Cotă | III 34010 |
Limba resursei | |
Limba textului | rum |
Titlu / Menţiuni de responsabilitate | |
Titlu | Bazele morfofiziologice ale producției de carne |
Desemnarea gen. a materialului | Carte tipărită |
Prima menţ. de resp. | Paul Corneliu Boișteanu, Iolanda Mărgărint, Roxana Lazăr |
Publicare, distribuţie | |
Loc publicare | Iași |
Editura | Editura Ion Ionescu de la Brad |
Data publicării | 2015 |
Descriere fizică | |
Desemnarea specifica a mat. | 272 p. |
Alte detalii fizice | fig., tab. |
Titlu | |
Titlu | Bazele morfofiziologice ale producției de carne |
Notă generală | |
Textul notei | Bibliografie p. 264-271 |
Notă de rezumat/abstract | |
Abstract/Sumar | Lucrarea de faţă se adresează tuturor celor interesaţi de aprofundarea mecanismelor care condiţionează realizarea producţiei de carne - specialişti din domeniul zootehnie, medicină veterinară, biologie, industrie alimentară cât şi studenţi din facultăţile de profil. Deoarece cantitatea de informaţie ştiinţifică în acest domeniu a sporit foarte mult în ultimul timp şi mai ales în ultimul deceniu, considerăm că este necesară actualizarea şi sintetizarea permanentă a acestor cunoştinţe. Bazată pe o abordare aprofundată şi interdisciplinară a domeniului, lucrarea este utilă tuturor celor preocupaţi de realizarea producţiei de carne. Inceputul lucrării se bazează pe date bibliografice actuale şi prezintă morfostructura componentelor constitutive ale cărnii (muşchiul striat scheletic, ţesutul adipos, ţesutul osos şi ţesutul conjunctiv). In continuare, autorii descriu dezvoltarea ontogenelică a componentelor cărnii începând cu ciclul celular, miogeneza, adipogeneza şi osteogeneza. Se pune accentul pe factorii care influenţează creşterea şi dezvoltarea muşchiului striat scheletic, a ţesutului adipos şi osos. Caracteristicile funcţionale şi metabolice ale muşchiului striat scheletic sunt descrise într-un capitol special, fiind detaliate particularităţile şi interacţiunile metabolice. Este prezentată tipologia fibrelor musculare, specializarea fiziologică şi reglarea acesteia. Sunt prezentate deasemenea etapele transformării muşchiului somatic postsacrificare, în urma cărora are loc conversia acestuia în carne. Sunt detaliate modificările metabolismului muscular şi a proprietăţilor mecanice din faza de rigiditate şi de maturare a cărnii. Urmează analiza conceptului de calitate a cărnii, a calităţilor senzoriale şi nutriţionale ale cărnii. Sunt prezentate şi principalele defecte ale calităţii cărnii cu importanţă deosebită pentru consumator. In ultima parte a lucrării sunt expuse conceptele de homeostazie -alostazie - adaptare, conceptul de bunăstare a animalelor şi importanţa stresului asupra creşterii şi dezvoltării animalelor. Autorii, |
Vedetă de subiect ca subiect | |
Subiect | produse din carne (pentru alimentaţie) |
Caracteristicile rubricii | |
Element de intrare | monografie |
Număr (indice) CZU | |
Număr (indice) CZU | 637.5 |
Alte clasificări | |
Alte clasificări - Numărul clasei | 62/64 |
Nume de persoană / resp. intelectuală primară | |
Autor principal | Boişteanu, Paul Corneliu |
Nume de persoană / resp. intelectuală alternativă | |
Autor alternativ | Mărgărint, Iolanda |
Lazăr, Roxana | |
Indici CZU | |
Indice de bază CZU | 637.5 |